13 Tou 2008

Sirpa Tabet, Syyttäjä, poliisi ja tuomari. Otava 2003

Vanhojen miesten yhteisö särkyy


Sirpa Tabet kertoo uusimmassa kirjassaan eläkeläismiehistä. Miehet keräävät antiikkia ja liikkuvat yhdessä huutokaupoissa. Ostostensa välillä he pelaavat canastaa. Kaikki menee hyvin, kunnes yksi miehistä päättää kihlata itseään huomattavasti nuoremman naisen.

Juoni pyörii melko paljon antiikkikauppiaiden ympärillä. Mutta olisiko niin, että antiikkikauppoihin kytkeytyvä juonenkuvio on jopa liian monimutkainen.
Hyvin paljon tapahtumiin vaikuttaa myös se, että yhdellä henkilöllä on kaksi roolia, kaksi persoonaa.

Tabet kuvaa taitavasti tapoihinsa kaavoittuneiden miesten elämää. Siihen ei mahdu paljon muutoksia vaikka juuri muutokset olisivat toisaalta tervetulleita. Yhden miehen kuolema järkyttää kaikkia ja saa salapoliisin vaistot heräämään ryhmän jäsenessä, eläkkeellä olevassa tuomari Kantolassa.

Kuolleen miehen sukulaistyttö änkeytyy väliaikaisesti asumaan tuomari Kantolan huusholliin. Tämä Pinja tiputtelee vaatteita lattialle, elää impulsiivisesti eikä osaa tarpeeksi arvostaa miesten kallisarvoisia antiikkiesineitä. Kuitenkin tyttö tuo eloa vanhan tuomari elämään.

Parasta kirjassa onkin juuri tämä tuomari Kantolan ja nuoren Pinjan kohtaaminen ja sen havainnollistama sukupolvien välinen ero. Mutta vaikka eroja on tavoissa ja asenteissa, niin pohjimmiltaan peruskysymyksissä niitä ei niin paljon olekaan.
-----
1.5.2004

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: