Ata Hautamäki, Murha Käpylässä. Myllylahti oy 2005

Murhan motiivi saattoi 1950-luvulla löytyä sodasta

Murha Käpylässä kuvaa uskottavan tuntuisesti sodanjälkeistä Suomea, 1950-luvun Helsingin Käpylää. Siellä tapahtuva rikos on hyvin motivoitu, ja sitä selvitellessä ajankuva tarkentuu. Tuolloin poliisikin ajoi pyörällä ja junalla ja juoksi raitiovaunua kiinni siinä missä muutkin kansalaiset.

On mielenkiintoista lukea kuinka tuolloin oli tärkeää tietää, missä kukakin miespuolinen henkilö oli ollut sodan aikana, millä rintamalla, missä tehtävissä? Sotatapahtumat olivat ihmisillä tuoreessa muistissa.

Kun joku murhataan, tuntuu luonnolliselta etsiä syytä myös sodasta. Tapahtuiko siellä jotain sellaista, mikä on pannut jonkun kostamaan?

Kun poliisi haluaa tietää, mitä lähitienoilla tapahtuneesta murhasta puhutaan, hän menee yleiseen saunaan. Näitä saunoja tuntui Käpylässäkin tuolloin olleen lähes joka kadulla.

Mielenkiintoista on sekin, että opettajat asuivat tuolloin opettajientalossa. Kun opettaja murhataan, on helppo käydä työkaverit läpi, kun nämä asuvat samassa talossa.

Vaikka suurimmaksi osaksi ollaan Käpylässä, niin viitisenkymmentä sivua ollaan myös Turussa. Turun tapahtumien ja Käpylän tapahtumien yhteen nivominen sujuu lähes saumattomasti. Osa yhteyksistä ja motiivinpalasista jää tosin lukijan pääteltäväksi.

Lukijana päättelen, että Turussa tapahtunut koululaisen itsemurha johtui ainakin osittain samasta syystä kuin Käpylän tapahtumat. Turun osuus jäi kuitenkin hieman hämäräksi. Ehkä siitä saisi aivan oman erillisen dekkarin.

Ihmiset näyttävät viihtyvän Käpylässä. He kokoontuvat pihajuhliinsa, käyvät yleisessä saunassa, käyvät toisillaan syömässä ja tietävät toistensa asiat. Käpylä on kuin pikkukaupunki. Vaikka poliisin siskolta kuolikin sulhanen sotaan, ei tämän Kristiinan tarvitsi yksin kitua.

Ritvan dekkariarvostelut: