13 Tou 2008

Totti Karpela, Sankarit älkööt vaivautuko. Tammi 2004. Toinen uudistettu painos

Turkulaisen yksityisetsivän jalanjäljillä
Totti Karpelan esikoisteos Sankarit älkööt vaivautuko ilmestyi vuonna 1972. Se kuvaa turkulaisen yksityisetsivän Allan Karven tutkimuksia. Karve saa toimeksiannon turkulaiselta liikemieheltä, joka on joutunut häpeällisen kiristyksen kohteeksi. Niinpä Karve lähtee metsästämään tapaukseen mahdollisesti liittyneitä
henkilöitä.

Tietynlainen ajanpatina kuultaa läpi tästä kirjasta. Karve käy muun muassa toimistossa, jossa on uutuuttaan kiiltävä sähkökirjoituskone ja puolen tusinaa hyvin teroitettuja lyijykyniä. Nuorten seinillä on Beatlesien ja muiden 1960-luvun idoleiden kuvia, naisen tukan poskikiehkurat melkein koskettivat toisiaan nenän edessä jne.

Totti Karpelalla on tapana kuvata hyvin yksityiskohtaisesti ihmisten vaatteita ja asuntoja, joten noiden kuvausten perusteella on helppo palauttaa mieliinsä 70-luvun vaihteen tyyli. Kun Karve kävelee kaupungilla, hän ohittaa tämän tästä talonmiehen asunnon, mikä sekin on jo tavallaan historiaa.

Itse tarina muuttuu loppua kohden mennessä niin monisäikeiseksi, että melkein tipahdin kyydistä. Jollain tavalla petyin kirjan myös loppuratkaisuun. Olin odottanut, että kaiken takana olisi ollut joku tarinan kannalta keskeisempi henkilö.

Mutta ajankuvana ja Turun kuvana Sankarit älkööt vaivautuko on mielenkiintoinen.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: