Pentti Kirstilä, Hanhivaara ja sateisen saaren tappaja. WSOY 2000

Kirstilän Hanhivaara Irlannin sateessa

Monissa Pentti Kirstilän kirjoissa selvittelee rikoksia ylikonstaapeli Hanhivaara. Tässä uusimmassa kirjassa Hanhivaara on väsynyt työhönsä ja ottanut virkavapaata. Naisystävänsä Mairen kanssa Hanhivaara on matkustanut Irlantiin, pieneen kalastajakylään. Siellä he nyt asustavat ja tutustuvat paikallisiin pubeihin.

Pubeja näyttää Irlannissa olevankin. Vaikka Hanhivaara ja Maire ovat asettuneet johonkin melko pieneen kylään, niin kyllä siellä pubeja taitaa olla vähintään joka sormelle. Ainakin joka viikon päivä voi istua eri paikassa. Ja sisällä on istuttava, sillä tämän tästä näyttää satavan.

Maire ja Hanhivaara ostavat ruokaa, kokkaavat asunnossaan ja lähtevät sitten kapakkakierrokselle. Hanhivaara yrittää kirjoittaa jotakin, mutta pian he saavat uutta mietittävää. Sillä siinä kylässä mihin he ovat majoittuneet, on tytöillä tapana kadota. Viimeisimmän kadonneen Hanhivaara itse löytää murhattuna läheisestä metsiköstä.

Kaksijakoinen tarina

Niinpä pariskuntamme joutuu kuulusteltavaksi ja mukaan irlantilaiseen murhatutkimukseen. Hanhivaaraa tietenkin epäillään murhaajaksikin, kun hänellä ei ole alibia. Missä pubissa lie mihinkin aikaan edellisenä iltana istunut, kuka sen muistaa.

Oikeastaan ”Hanhivaara ja sateisen saaren tappaja” on tarina Hanhivaaran ja Mairen lomasta. Jollain tavalla tämä olisikin riittänyt kirjan aiheeksi, mutta koska kyseessä on dekkarikirjailija, niin kirjaan piti saada murha ja murhia. Niinpä olosuhteiden pakosta joudutaan mukaan poliisien ja tutkimusten vyyhteen.

Mutta pariskunnan keskinäinen puuhastelu oli varsin kiinnostavaa. Samoin ympäristön havainnointi, irlantilaisen elämänmuodon aistiminen. Nuoret pakenevat kylästä kuin ainakin rotat hukkuvasta laivasta. Kylän työttömyysluvut ovat korkealla ja väki vanhenee. Joten mitäpä siellä muuta kuin istuu pubissa. Kirjan sosiaalipoliittinen viesti oli tällä kertaa kiinnostavampi kuin itse murhan tutkinta.

Ritvan dekkariarvostelut: