13 Tou 2008

Markku Ropponen, Kuhala ja viimeinen kesävieras. Tammi 2004

Hesalainen naisystävä piristää jyväskyläläistä Kuhalaa
Markku Ropposen keski-ikäinen ja vaimostaan eronnut salapoliisi Otto Kuhala saa selvittääkseen Jyväskylässä tapahtuneen kultasepän murhan. Kuhala on entinen poliisi, joten hänellä on hyvät yhteydet Jyväskylän poliisiin. Tosin normaali poliisien ja salapoliisien välinen kissanhännänveto on käynnissä myös Jyväskylässä.

Kuhala kulkee haastattelemassa sekä roistoehdokkaita että poliiseja. Oikeastaan salapoliisi joutuu toimimaan sellaisessa välimaastossa, jossa hän on alttiina kaikille iskuille. Näyttää siltä, että Jyväskylän poliisi epäilee kaikista rikoksista aina ensimmäisenä Kuhalaa.

Tilanne mutkistuu Kuhalan kannalta, kun venäläiset astuvat kuvaan. Näyttää siltä, että Jyväskylän korkeudelta on suorat yhteydet Venäjän puoleisen Karjalan ja etenkin Petroskoin alamaailmaan.

Kaikki Jyväskylässä tapahtuva on mielenkiintoista ja uskottavaakin. Sen sijaan heti kun Kuhala laitetaan maailmalle, niin kerronta jotenkin herpaantuu. Jo sekin että Kuhala lähtee tapaamaan naisystäväänsä, on omiaan tylsentämään tarinaa. Ketä se nyt kiinnostaa, miten hauskaa tällä pariskunnalla keskenään on.

Erityisen suurena miinuksena koin Petroskoin keikan. Kuhala lähtee osin painostettuna ajamaan varastetulla autolla Petroskoihin. Siellä palapoliisimme hampparoi tyhmänrohkean tuntuisesti ja lähtee jopa ajamaan taksilla umpimetsään parinkymmenen kilometrin päähän kaupungista.

Ropponen tuntuu tuntevan Jyväskylänsä. Joten ei voi muuta kuin kateellisena todeta, että Jyväskylälläkin on oma kuvaajansa, Markku Ropponen. Kun hänen sankarinsa Otto Kuhala kulkee pitkin kaupunkia, niin samalla nämä seudut piirtyvät kirjan sivuille. Otto Kuhalan eritysharrastus on kaiken lisäksi talojen tarkkailu.
Ritva Sorvali
 

 

Ritvan dekkariarvostelut: