Taavi Soininvaara, Pimeyden ydin. Tammi 2005

Terroristit temmeltävät Suomemme rannoilla
Taavi Soininvaara pysyttäytyy uusimmassa kirjassaan enimmäkseen Helsingissä. Välillä piipahdetaan Pietarissa, Lähi-idän eri kaupungeissa, Lontoossa ja ehkä jossain muuallakin Euroopassa. Mutta ehdoton päähuomio on Helsingissä.

Nyt käy nimittäin niin, että suuren luokan huumerikolliset ja terroristit kohtaavat täällä pienen Suomen perukoilla. Tarinaa kerrotaan vuoroin poliisien, huumekauppiaiden, terroristien ja ties kenen näkökulmasta

Perusjuonteena on irakilaisten tarve kostaa englantilaisille näiden osallistuminen Irakin sotaan. Tätä kostoa suunnitellaan ja sitä varten kiristetään huumekauppiailta rahaa, tehdään monimutkaisia peitetarinoita ja muita operaatioita.

Soininvaara kuvaa miten tavallisen ihmisen maailma voi kaatua päälaelleen, jos hänet leimataan syylliseksi vaikkapa huumeiden hallussapitoon. Kirjassa lehtori Eeva Hallamaa joutuu tähän tilanteeseen eikä meinaa millään saada poliiseja uskomaan syyttömyyttään. Uskottavuutta heikentää se, että Eeva on nuoruudessaan pössytellyt.

Helsingissä rikollisliigat kohtaavat, vaihtavat rahoja ja ammuskelevat toisiaan. Suomen poliisi tajuaa, että jotain on tekeillä, kun jostain löytyy ruumis. Kun kuolleiden henkilöllisyyksiä selvitellään, jäljet johtavat useinkin itänaapuriin.

Mutta mikä on pimeyden ydin? Soininvaara kuvaa jälleen älykkäitä ihmisiä, jotka pystyvät suunnittelemaan valtavia operaatioita. Mutta mikä näitä ihmisiä oikein ajaa tällaisiin tekoihin? Onko se pimeyden ydin?

Vai onko se pimeyden ydin, kun ihminen ei enää hallitse suunnitelmaansa vaan suunnitelma alkaa viedä häntä? Vaikuttaa siltä että Soininvaaran kuvaamassa maailmassa tapahtumia liikutteleva älykkö sotkeutuu omaan nokkeluuteensa. Vai sotkeutuuko hän?

Sokaistuuko kylminkin suunnittelija suunnitelmansa erinomaisuudesta niin paljon, että tulee liian rohkeaksi, liian ylpeäksi, liian kunnianhimoiseksi? Onnistuuko kirjan Kyyhky siinä, mitä hän on tekemässä, ja jollei onnistu, niin miksi?

Joka tapauksessa Taavi Soininvaara tuo maailmanpolitiikan aivan Suomemme rannoille. Kirjan loppupuolella jännitetään miten käy englantilaiselle huippuristeilijälle, joka on kuljettamassa Englannin rikkaita Helsingin kautta Pietariin.

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: