Taavi Soininvaara, Ikuisesti paha. Tammi 2003

Ikuisesti paha on liian sekava


Taavi Soininvaara jatkaa samoilla linjoilla kuin edellisissäkin kirjoissaan eli kuljettaa ihmisiään pitkin Eurooppaa. Tärkeimmät henkilöt ovat suomalaisia. Näitä ovat romaanissa kuvatun lääkefirman perijät Laura Rossi ja Eero Ojala sekä täkäläinen poliisi Arto Ratamo. Muuten henkilöt ovat mikä mistäkin aina Israelia ja Afrikkaa myöten.

Kirjan ongelma onkin liian suuri henkilömäärä. Lukija ei millään pysty pitämään mielessään saati sitten kiinnostumaan näin valtavasta toimijajoukosta. Lääkefirman perinnöstä on kiinnostunut erinäisten sukulaisten lisäksi monen valtion edustajat ja ties mitkä muut yhteisöt. Kaikki nämä tahot hätyyttelevät perijöitä.

Kirjan iso asia eli se, keskitetäänkö lääketieteellinen tutkimus ihmisen eliniän pidentämiseen, lapsettomuushoitoihin, tautien torjuntaan vai biologisen aseen valmistamiseen jää kokonaan perintökiistan varjoon. Tämä on harmi, sillä Soininvaaralla on ollut lähtökohtana tärkeä yhteiskunnallinen kysymys, joka nyt jää muun menon takia tavallaan selvittämättä.

Ritvan dekkariarvostelut: