Taavi Soininvaara, Vihan enkeli. Tammi 2004

Pahinta terroria on johdon harrastama terrori
Taavi Soininvaara on ”Vihan enkelissä” tarttunut suureen ja ajankohtaiseen aiheeseen, maailman energiapolitiikkaan. Kirjassa väitetään että jos tutkijat saisivat mahdollisuuden kehittää fuusioreaktoria, niin pian maailma saisi energiansa halvalla merivedestä eikä mitään saasteita syntyisi. Eikä tarvitsisi sotia energiasta.

Kirjassa öljynjalostajat murhauttavat fuusioreaktoria tutkivia fyysikkoja estääkseen näiden tutkimukset ja estääkseen koko alan tutkimisen. Ne tahot, jotka tällä hetkellä omistavat energialähteitä ja niiden jalostuslaitoksia, haluavat omien etujensa takia estää uusien menetelmien kehittämisen.

Onhan vastaavaan tarkoitukseen tietysti olemassa täysin laillisiakin menetelmiä: Voidaan hankkia sopivia tutkimustuloksia öljyn riittävyydestä ja ympäristöystävällisyydestä. Voidaan kartellien avulla pitää polttonesteiden hinnat siedettävällä tasolla. Voidaan estää uuden tutkimuksen rahoitus. Tutkimustuloksia voidaan manipuloida, tiedemiehiä voidaan lahjoa.

Soininvaara käsittelee kirjassaan paitsi tärkeää energiapoliittista myös maailmanpoliittista kysymystä. Jos uusi menetelmä rupeaa tuottamaa ilmaista energiaa, USA:n taloudellinen maailmanherruus horjuu. Tuolloinhan mitkä tahansa köyhät banaanivaltiot saavat ilmaista energiaa ja pääsevät eroon energiariippuvuudestaan.

Soininvaara liikkuu kirjassaan Suomen lisäksi lähinnä Hollannissa ja kirjan lopulla myös Amerikassa. Hollannissa ekoterroristit peukaloivat yön pimeydessä Hollannin öljy-yhtiön Dutch
Oilin tiedostoja ja tällä reissullaan törmäämät yhtiön käytävillä huomattavasti korkeamman tason terroristijoukkioon: öljy-yhtiöiden johtajat istuvat samanaikaisesti salaisessa kokouksessaan suunnittelemassa fyysikoiden päiviltä päästämisiä.

Vihan enkelissä terrorismia kuvataan monesta näkökulmasta. Itse palkkamurhaaja eli vihan enkeli on kotiterroristin kasvattama, ja koko perhe on kasvanut Pohjois-Irlannin kuohuvilla seuduilla. Ekoterroristeilla on omat suunnitelmansa ja tavoitteensa, mutta kaikkein merkittävintä terrorismia harrastavat kuitenkin maailman öljy-yhtiöiden johtajat estäessään uusien energialähteiden tutkimisen.

Soininvaaran suomalainen poliisi Arto Ratamo lähtee maailmalle terroristijahtiin ja samalla tutkailemaan hollantilaisen naissuhteensa elinvoimaisuutta. Myös terroristipuolella on suomalaista verta kuten tietysti myös fyysikoissa. Joten Suomi on hyvin edustettuna tässä maailmanpoliittisessa dekkarissa.

Taavi Soininvaaran kirja on tärkeä ja hyvin kirjoitettu. Vaikka siinä on monta tahoa ja monta toimijaa, niin aineisto pysyy kasassa eikä hajoa. Sekä yksilötasolla että valtioiden tasolla tapahtumat on hyvin taustoitettu ja perusteltu.

Ritvan dekkariarvostelut: