13 Tou 2008

Aira Vuoristo, Kuovi huutaa kuolemaa ja Haaste haudan takaa. Kustannus Mäkelä 2003 ja 2003

Lapin tyttö mä oon juurta noitain

Rovaniemeläisen Aira Vuoriston Lappiin sijoitetut dekkarit kuvaavat milloin Rovaniemen lääkäriaseman ristiriitoja ja milloin menneisyydestä kumpuavia pienen kyläyhteisön tragedioita. Tapauksia selvittelee kirjoissa poliisi Pietari Päre ja häntä avustaa kotijoukoissa psykologivaimo Sonja.

Aira Vuoristo on itse lääkäri, joten Kuovi huutaa kuolemaa –kirjassa kuvattu lääkäriaseman miljöö on varmaan hänelle hyvinkin tuttu. Tässä kirjassa lääkäriaseman johtaja murhataan kesämökillään. Uhri on ollut suosittu henkilö, joten tapaus tuntuu käsittämättömältä.

Puhuttamalla kaikki mahdolliset tahot ja näiden menemiset kyseisenä ajankohtana, alkaa poliisille kuitenkin avautua eräs väylä. Kun tapaus on selvitetty, lukija huomaa ajattelevansa, että miksei näinkin voisi tuossa tilanteessa toimia. Maineen ja kunnian pelastaminen saattaa ajaa ajattelemattomiin tekoihin.

Murhamysteeri kyläkoululla

Oikeastaan sama teema on taustalla myös kirjassa ”Haaste haudan takaa”. Siinä Sonja Päreen nuoruudenystävä Elina tulee Lappiin etsimään vanhempiaan. Elina on kasvanut adoptiolapsena hyvässä kodissa, mutta kiinnostuu aikuisena juuristaan.

Elinalle selviää pian, että hänen omat vanhempansa ovat kuolleet pian hänen syntymänsä jälkeen. Elinan äiti on ollut kyläkoulun opettaja ja murhattu. Teosta on epäilty ja pidätetty Elinan isä. Myöhemmin isäkin on kuollut.

Niinpä Elina kokee, että hänen on pelastettava vanhempiensa maine, selvitettävä noin 30 vuotta sitten tapahtunut rikos. Elina kulkee talosta taloon kyselemässä äitinsä ja isänsä asioita. Poliisi Pietari Päre tulee avuksi ja kun nykyhetkeen syntyy vielä uusi ruumis, niin tutkimus saa uutta potkua.

Monet kuitenkin muistavat Elinan vanhempien tapauksen, vaikka eivät haluaisikaan muistaa. Kaiken takana on tietyn suvun oman arkaluontoisen tapauksen salailu. Tutkijoille selviää, miten kyläyhteisö on käpertynyt itseensä ja kuihtuu, kun nuoret muuttavat pois.

Suvun kunnia on pelastettava. Se näyttää olevan johtotähti ja sen hyväksi tehdään mitä vain. Tämä salailu ja käpertyminen kuitenkin sairastuttaa paitsi itse suvun oikeastaan myös koko kylän. Joten haavan puhkaisu vaikkakin vasta 30 vuoden jälkeen lienee hyvä teko kaikille.

Haaste haudan takaa on mielestäni huomattavasti kiinnostavampi tarina kuin terveyskeskukseen sijoitettu Kuovi huutaa kuolemaa. Kyläkoulun opettajattaren murhan takana tuntuu olevan jotain hyvin uskottavaa ja ikiaikaista pienen yhteisön patoutumaa.

Ritvan dekkariarvostelut: