Jouko Raivio, Pimeä valo. Myllylahti 2006

Kauhua sairaalamiljöössä

Kirjailija Jouko Raivio on kirjoittanut muun muassa Jerry Cottoneita ja historiallisia dekkareita yhdessä Kirsti Mannisen kanssa. Nyttemmin 2000-luvulla hän on löytänyt uuden alueen sairaalajännäreistä, sairaalakauhusta.

Tätä aihepiiriä käsitteli jo vuonna 2001 ilmestynyt Yövuoro ja 2002 ilmestynyt Henkiin herätetty. Yövuorosta on tehty tv-sarja vuonna 2005. Kaikki Raivion sairaaladekkarit sijoittuvat samaan Vaahteran sairaalaan.

Kirjan kuvaamassa sairaalassa toimivat ainakin hoitajat, lääkärit ja vartijat. Mielenkiintoista onkin, että kirjan kuvaamia outoja tapahtumia ryhtyy tutkimaan juuri vartija. Sairaalan vartijoiden välisistä työpaikkakiusaamista ja muuta kärhämöintiä kuvataan kaikkein tarkimmin.

Mistä kauhu sairaalassa Raivion kuvauksen mukaan syntyy? Äänet ovat päällimmäisenä, etenkin öiseen aikaan kuuluvat äänet. Myös hajut nousevat esiin. Sairaaloissa on lääkkeiden hajuja, mutta näistä poikkeavat hajut huomataan ja niitä ihmetellään.

Käy ilmi että sairaalan potilaita on kadonnut. Kun hoitaja rupeaa tutkimaan tätä asiaa, hänelle käy huonosti. Lähistön puliukotkin kuuluvat jollain lailla asiaan, vai kuuluvatko? Kirjassa puhutaan myös satanisteista. Jonkun henkilön sukua on Saksassa ja näyttää, että tähän juttuun juontuu jokin juonenmutka sieltäkin.

Entä kirjan alku? Siinä ollaan Lontoossa tammikuussa 1912 jossain temppelissä. Temppelipappi puhuu Thelemasta ja Kultaisesta kirjasta. Joku salaperäinen Hän saa tuossa tilaisuudessa kuolemattomuuden.

En kaikilta osin pysynyt Jouko Raivion vauhdissa mukana. Jotain mystistä oli meneillään, jotain ilmeisen laitonta ja suorastaan käsittämätöntä, sairaalloistakin.

Saatanaako palvottiin vai mitä? Mutta mikä oli esimerkiksi sairaalan henkilökunnan rooli näissä kuvioissa, se jäi minulle hämäräksi?

Ritvan dekkariarvostelut: