12 Tou 2008

Sirpa Tabet, Onnen kauppaa. Otava 2006

Asunnonvälittäjä pinteessä

Sirpa Tabet'n uusin dekkari kertoo asunnonvälittäjän arjesta. Puhelin soi lähes tauotta, viikonloput pitää varata asunnonnäyttöjä varten, pitää olla psykologi, arkkitehti ja vaikka mitä. Kirjan päähenkilö Kirsi Taistovuori pyörittää perimäänsä välitysfirmaa ja juoksee paikasta toiseen.

Kaiken kiireen lisäksi alkaa tapahtua omituista. Kirsi huumataan tuttujen juhlissa, salaperäinen vihreäpukuinen nainen alkaa toimia hänen nimellään, Kirsin nimellä avataan muun muassa uusi tili. Niinpä Kirsi keskittää kaikki voimansa avainten ja osakekirjojen varjeluun. Aina pitää muistaa missä ja miten monen lukon takana mikäkin asiakirja on.

Sirpa Tabet kehittelee dekkarinsa juonta herättämällä päähenkilössä pelkoa. Työpöydän laatikkoa on pengottu, harmaa pakettiauto tuntuu seurailevan Kirsiä, kuolleen miehen kalenterissa on Kirsin nimen kohdalla monta kysymysmerkkiä. Niinpä Kirsi tulee yhä epäluuloisemmaksi ja alkaa epäillä kaikkia tuntemiaan ihmisiä.

Kirja kuvaa hyvin sitä, miten epäluuloinen ihminen näkee kaiken luulojensa värittämässä valossa.

Tässä tapauksessa osa lähi-ihmisistä ansaitseekin nuo epäluulot, mutta osa on viattomia eikä voi muuta kuin ihmetellä Kirsin käytöstä. Tavallaan sekä vaarallista että toisaalta lohdullista on se, että Kirsi alkaa selittää omituiset kokemuksensa stressin aiheuttamiksi.

Poliisi on tässä dekkarissa hyvin pienessä roolissa. Kirsiä kuulustellaan muutaman kerran, siinä kaikki. Kirsi itse on tavallaan salapoliisi ja yrittää ymmärtää mistä on kyse. Kun asiat lopulta paljastuvat, avautuu hänelle uusi näkökulma koko hänen omaan historiaansa.

Onnen kauppaa haluaa sanoa, että raha voi koitua turmioksi, jopa hengen menoksi. Raha herättää muissa kateutta ja kateus saattaa muuttua toiminnaksi. Omistaminen on onnen kauppaa. Mitä enemmän omistaa esimerkiksi asuntojen avaimia sitä vaarallisempaa. Joten liiasta omistamisesta kannattaa hankkiutua eroon.

Ritvan dekkariarvostelut: