Eppu Nuotio, Musta. Otava 2006

Toimittaja-Pii pelon kahleissa

Eppu Nuotion kirjassa on musta tv-toimittaja. Toimittaja on vienyt naamansa myös ruutuun, mikä on aiheuttanut pahennusta tietyissä piireissä. Niinpä toimittajaa on alettu kammeta pois toimituksesta. Toimitus on saanut uhkauksia, painostusta. Kirjan alkaessa musta toimittaja Pii on siirretty maakuntatoimitukseen.

Tämä asetelma hieman ihmetyttää. Voiko Suomessa vielä 2000-luvulla tapahtua tällaista? Eppu Nuotin mukaan voi. Asetelma ihmetyttää senkin takia, että Helsingissä sentään kaiken väriset ja rotuiset ihmiset voivat muita Suomen seutuja paremmin sopeutua joukkoon. Pienemmällä paikkakunnalla musta herättänee enemmän huomiota.

Pii kuitenkin yrittää asettautua uuteen kaupunkiin ja uuteen toimitukseen. Dekkarinomaisuutta kirjaan tuo se, että Pii ikään kuin koko ajan pelkää. Hän on näkevinään merkkejä siitä, että häntä seuraillaan. Kun hän myöhemmin toimittajana rupeaa tutkimaan paikallisen naispapin murhaa, hän rupeaa näkemään pelottavia asioita entistä enemmän.

Pii asuu yksin ja huomaa välillä, että hänen tavaroitaan on siirretty. Kun hän jää toimitukseen iltatöihin, hän ei uskalla lähteä sieltä. Pelko tiivistyy erityisesti kirjan lopussa, kun Pii on yksin toimituksessa yöradion juontajana. Kaikenlaiset äänet kuulostavat yöllä pahalta.

Eppu Nuotio kuvaa elävästi toimittajantyötä ja toimitusporukkaa. Oivaltava ja yllättävä on myös romaanin loppuratkaisu. Enpä olisi uskonut. Sen sijaan kuvatun murhan motiivi ei minua täysin vakuuttanut. Jos motiivi olisi ollut uskottavampi, pitäisin Mustaa todella hyvänä dekkarina.

Nuotio nimittäin kirjoittaa elävästi, raikkaasti ja etenevästi. Kirjasta pursuaa läpi se, että tekijä on kirjoittamisen ammattilainen ja se että häneltä ikään kuin suoltuu tekstiä. Musta on Eppu Nuotion ensimmäinen dekkari, toivottavasti ei kuitenkaan viimeinen.

Ritvan dekkariarvostelut: