Ata Hautamäki, Käpylän tähdet. 2006 Myllylahti

Käpylän naiset murhakeskiössä

Käpylän tähdet kertoo Helsingin Käpylästä syksyltä 1957. Hautamäen edellisen Murha Käpylässä –kirjan henkilöt, rikosetsivä Väänänen, komisario Rehn ja tohtori Blomqvist selvittelevät taas murhamysteerioita. Tällä kertaa uhreja ovat naiset ja suuri osa selvityksistäkin onnistuu naisten voimin.

Jälleen 1950-luvun pikkukaupunkimainen ilmapiiri tihkuu läpi kerronnan. Käpylässä käydään yleisessä saunassa, käydään tietyssä Elannon leipomossa, poliisit kulkevat ratikalla tai kävellen, radiosta kuunnellaan viimeiset uutiset. Lähipiirin ihmiset tuntevat toisensa, joten jos joku tulee uutena, hän saa valmistautua kyräilyyn.

Jälleen lukija oivaltaa kuinka lähellä käyty sota on. Sodanaikuiset asiat tuntuvat vielä vahvasti ihmisten mielissä, sota on sekä yhdistänyt että erottanut. Niinpä Käpylän murhamysteeriotakin pitää lähteä selvittämään lähihistoriasta käsin. Oikeastaan selvityksissä mennään jopa sotaa edeltävään aikaan.

Ajankuva on kiinnostava ja uskottava, mutta päämurhan motiivi ei oikein vakuuttanut. Sitä olisi voinut kehitellä hieman enemmän. Sen sijaan kirjan lopussa tapahtuva tappo tuntui aivan uskottavalta ja mahdolliselta. Kaiken kaikkiaan Käpylän tähdissä on paljon asiaa ja aineksia vaikkapa useampaankin kirjaan.

Vielä 1950-luvulla ihmiset olivat läheisen sodan takia vielä jotenkin irrallaan. Tämä kaikki välittyy hyvin Käpylän tähdissä.

Ritvan dekkariarvostelut: