Jaana Airaksinen, Vailla varjoa. Like 2006

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.34941

Vailla oikeuksia Euroopassa

Suomalaisnaiset Eva Raulo ja hänen ystävänsä Raisa seikkailevat Jaana Airaksisen uudessa kirjassa Espanjassa ja Hollannissa. Kaikki alkaa Espanjan tomaattiviljelmiltä ja päättyy peräkkäin juoksuun Hollannin Rotterdamin satama-alueelle, ratakiskojen väliin.

Kyse on laittoman työvoiman asemasta Euroopassa. Jos joku tulee ilman papereita Eurooppaan, hän ei ole olemassakaan, joten hänellä ei ole mitään oikeuksia. Hänet voi ryöstää ja myydä mihin tarkoituksiin tahansa. Hänellä ei ole edes varjoa tai suojaa, kuten kirjan nimi Vailla varjoa jo kertoo. Suojattomien ihmisten suojattomuudesta Jaana Airaksinen kertoo uusimmassa dekkarissaan.

Turvattomia ovat muun muassa ne ihmiset, jotka ryöstetään esimerkiksi tomaattiviljelmiltä. Tomaattiviljelijä on tuottanut työntekijänsä esimerkiksi Etelä-Amerikasta ja pidättänyt heidän passinsa itsellään estääkseen karkaamiset. Jos tällainen passiton ihminen ryöstetään, kuka on kiinnostunut hänen kohtalostaan. Ei ainakaan EU:n poliisi.

Suomalaisnaiset kiinnostuvat ryöstettyjen ihmisten kohtalosta ja panevat kaikki kontaktinsa peliin voidakseen auttaa näitä. Niinpä kirjassa matkustetaan ryöstäjien perässä Espanjasta Hollantiin ja päästään lopulta käsirysyn tasolle. Suomalaisten ja espanjalaisten lisäksi tapahtumiin sekaantuvat venäläiset, balkanin pakolaiset, joukko eteläamerikkalaisia ja melkoinen määrä Euroopan eri maiden kansalaisia.

Runsas henkilömäärä tekee kirjasta paljolti seikkailuromaanin. Henkilökuvausta tärkeämmäksi nousee se, kuka selvää mistäkin kiperästä tilanteesta, kuka saa yhteyden kehenkin. Jännitys ja toiminta ovat tämän kirjan tunnusmerkkejä. Myös yleinen turvattomuus, alamaailman kovat lait ja yksilön eräänlainen vähäpätöisyys tämän kaiken keskellä nousi pääasiaksi.

Kirjan luettuaan voikin kysyä, olemmeko vailla varjoa, vailla suoraa laajenevassa Euroopassa? Vai ovatko tätä suojaa vailla vain passittomat maahanmuuttajat? Jäävätkö he alamaailman rikollisjoukkioiden helpoksi saaliiksi?

Ritvan dekkariarvostelut: