5 Tou 2008

Pekka Salo, Varjonainen, Otava 1977

Vakuutusrahoilla maailmaa matkaamaan

Pekka Salon 1970-luvun dekkari Varjonainen on taitavasti rakennettu kahden tarinan juttu.
Nimensä kirja saa siitä, että alkupuolella kuolee laskuvarjohyppääjä Ritva Sarmala. Tapaus näyttää onnettomuudelta, mutta muunkinlaisia oletuksia esitetään.

Aivan kirjan alussa kaksi miestä kohtaa New Yorkissa. Pian toinen kolkkaa toisen kuoliaaksi. Vaikka tämän Amerikassa kuolleen miehen ja laskuvarjohyppääjän välillä ei näytä olevan mitään yhteyttä, niin kyllä niille yhteys löytyy.

Salo kuvaa eläytyen sekä miljöitä että ihmisiä. Kirjan alun onnetonta uhria tuli todella sääli, sillä hänen elämänsä oli jo tullut lähelle lukijaa. Samoin tutuksi oli tullut New Yorkissa asuvan työttömän miehen elämäntyyli.

Nykyisenä kännyköiden aikana monet kirjan kuvaamat tilanteet olisivat hoituneet nopeasti kännykällä. Kun kirjassa eletään 1970-lukua, niin esimerkiksi kolmen miehen varjostuskopla ei saa toisiinsa yhteyttä muuten kuin etsimällä käsiinsä puhelinkopin.

Varjonaisessa on kyse vakuutuspetoksesta ja uuden muovilaadun tunkeutumisesta markkinoille.
Tilanteet on perusteltu hyvin muun muassa henkilöiden ammateilla ja loppu on todella napakka. Heti kun lukija saa kaiken tietoonsa, kirja loppuu.

Ritvan dekkariarvostelut: