5 Tou 2008

Pekka Salo, Puoli tuntia Durbanista. Otava 1991

Etelä-Afrikan poliisivaltion kynsissä

Puoli tuntia Durbanista on oikeastaan reportaasi Etelä-Afrikan tilanteesta ilmeisesti 1980-luvun lopulta. Suomalaiset seikkailijat on kutsuttu maahan sukeltamaan esiin salaperäistä aarretta. Käy ilmi, että Etelä-Afrikka on edelleen poliisivaltio, jossa etenkin ulkomaalaiset tutkitaan tarkkaan.

Suomalaiset matkustavat Etelä-Afrikassa junalla, taksilla ja lentäen. Toinen miehistä on jo edellisestä kirjasta tuttu Matti Portimo. Minulle jäi epäselväksi kaverusten nimenvaihto-operaatio. Mikä oli sen tarkoitus, mihin sillä oikein pyrittiin? Samoin itse aarteen sukeltaminen jäi lopultakin toisarvoiseksi asiaksi.

Kaikkein kiinnostavinta tässä kirjassa on eteläafrikkalaisen todellisuuden kuvaus, joka vaikuttaa hyvin uskottavalta, koetulta. Vaikka apartheid on kirjan kirjoitusvaiheessa virallisesti kumottu, niin monet kirjan henkilötkin toteavat, että hetkessä ei voi kumota maantapaa, satavuotista perinnettä.

Niinpä mustat ja valkoiset asuvat edelleen omilla asuinalueillaan ja elävät pääosin omissa oloissaan. Rahasta kaikki on kuitenkin paljolti kiinni. Vaikka mustilla olisi oikeus siihen ja siihen, mutta heillä ei ole rahaa sitä ostaa, niin oikeus jää kuolleeksi kirjaimeksi.

Dekkarinomaista tässä kirjassa on poliisikuulustelu. Kiinninapattu suomalaisturisti ristikuulustellaan viimeisen päälle. Kuulusteltava ei tiedä mistä häntä epäillään, mutta joutuu selostamaan elämäntarinansa uudestaan ja uudestaan.

Ritvan dekkariarvostelut: