5 Tou 2008

Pekka Salo, Tiikeripyton. Gummerus 2000

Tiikeripyton säikyttelee ihmisiä Helsingissä

Tiikeripytonissa Pekka Salo esittelee helsinkiläisen poliisikaksikon Kalevi Kylkiraudan ja Asko Yli-Lantin. Kylkirauta on jo viisissäkymmenissä ja haikailee lapsuutensa kahdeksanreikäisten huussien perään. Yli-Lantti sen sijaan on vasta nelissäkymmenissä, sortaa ärrää, kärsii heinänuhasta ja pukeutuu hyvin.

Miksi jättiläiskäärmeitä kuskataan Helsingissä paikasta toiseen? Niitä pidetään kotieläiminä, mutta niillä on myös tarkoitus säikyttää tiettyjä ihmisiä hengiltä.

Venäläinen rikoskopla on saanut toimeksiannon ja toteuttaa sitä Helsingissä. Kuvioissa pyörii myös kuvankaunis italiaano, johon suomalainen Pinja on rakastunut. Rakkautta on muutenkin tavanomaista enemmän, sillä tietty kuopiolaisrouva hehkuu venäläiselle Igorille.

Suuressa roolissa parantaa ihmisiä hypnologi Reijo Rummukainen, joka rahtaa asiakkaiden luona Kuopion ja Helsingin väliä. Jossain vaiheessa lukijakin melkein vajoaa hypnoosiin, kun Rummukainen rupeaa käsittelemään asiakastaan.

Venäläisillä näyttää tämän kirjan mukaan olevan kovat otteet etenkin toisiaan kohtaan, ja motiiviksi riittää raha. Suomalainen tarttuu aseeseen loukattuna, petettynä, henkilökohtaisesti julmistuneena.
Jotkut henkilöt häviävät kuvioista kesken kaiken kuten alun liftarityttö.

Melko ovelasti erillisen tuntuiset juonenpätkät tässäkin jutussa solmiutuvat yhteen. Tosin juuri kukaan henkilöistä ei tule kovin lähelle eikä heidän puolestaan juuri rupea pelkäämään. Ainoastaan kuopiolaisrouvan puolesta aloin hieman pelätä.


 

Ritvan dekkariarvostelut: