5 Tou 2008

Pekka Salo, Vuokrattu nainen. Gummerus 2001

Moira tietää mikä miehiin tehoaa

Moira on tilattu Tanskasta Helsinkiin vauhdittamaan suomalaisten rakentajien neuvotteluja saudien kanssa. Moira hankkiutuu hotelliin saudiliikemiesryhmän läheisyyteen. Sopivassa vaiheessa Moiran vaatelaukun lukko antaa periksi ja koko komeus leviää hissin lattialle. Yhdessä saudijohtajan kanssa vaatteita kootaan takaisin laukkuun.

Moira toimii kuten ylemmän tason geisha, varovaisesti, miestä kannustaen ja miehen itsetuntoa hivellen. Oikeastaan kaikki mikä tapahtuu hotellissa Moiran ja saudien välillä on kiinnostavaa ja tavallaan uskottavaakin. Satua se tietenkin myös on.

Mutta varsinaista satua on se mitä tapahtuu sivujuonen, Mikan ja Annen välillä. Tämä tarina sisältää ikään kuin liian paljon sattumaa. Mikan tyyppinen nuorimies saattaa olla olemassa aivan kuin Annen tyyppinen nuori nainenkin. Mutta heidän törmäämisensä kultasuoneen ei voi olla muuta kuin satua.

Ja mistä tupsahtaa tarinaan Laitinen, ja mikä on hänen roolinsa rakennusurakoiden yhteydessä? Poliisit Laamanen ja Haapala jäävät samalla tavalla sivurooliin kuin mainittu Laitinenkin.

Raha on mielestäni liian isossa roolissa tässä kirjassa. Raha on kuitenkin vain rahaa. Edes Moira ei tiedä mitä hän rahoillaan tekisi. Saudit tietävät, he haluavat rakennuttaa kaupungin. Mutta kirjan muut henkilöt ovat oikeastaan vain onnettomia kaikkine rahoineen ja rahanhimoineen.

Kirjan opetus voisi ollakin: rahan takia ei kannata menettää edes hermojaan saatikka henkeään.
Haluaisin nähdä tämän myös kaikkien muidenkin Pekka Salon kirjojen opetuksena. Raha liikuttelee ihmisiä, etenkin niin sanottu helppo raha. Mutta kannattaako sen takia edes yöuniaan menettää saatikka riskeerata elämäänsä?

 

Ritvan dekkariarvostelut: