5 Tou 2008

Pekka Salo, Kevätuhri. Gummerus 2004

Kevätuhri on Pekka Salon kiinnostavin kirja

Pekka Salon viimeisimmässä dekkarissa Kevätuhrissa yhdistyy hyvin kirjan kahden päähenkilön elämänpiiri. Epämääräinen liikemies Jyrki Vadsten tutkituttaa nuoren oopperatanssijatarvaimonsa menemisiä. Jyrki haluaa tietää onko hänen Teresa-vaimollaan rakastaja.

Kun tutkintaan palkattu salapoliisi murhataan, joutuu poliisi tutkimaan sekä Jyrkin että Teresan tekemisiä. Teresa harjoittelee oopperassa parhaillaan Stravinskin Kevätuhria, joten lukija pelkää koko ajan Teresan puolesta. Tuleeko nimenomaan Teresasta tämän kirjan kevätuhri?

Jyrki on sijoittaja ja on ainakin liikutellut suuria rahamääriä. Joten raha on tässä kirjassa isossa roolissa, vaikka sitä ei konkreettisesti pursuakaan taskuista. Nykyään rahat näkyvät vain tiliotteissa ja taseissa, taskuissa tai rahavöissä niitä ei juuri kukaan enää kuljettele.

Salon kuvaamassa poliisiyksikössä näyttää muhivan eräänlainen tasa-arvokärhämä. Nuori naispoliisi Jenni Takala ei siedä esimerkiksi kollegoidensa minkäänlaista raiskaajaa ymmärtävää asennetta. Jennin mielestä nainen saa kulkea keskellä yötä missä vain ja miten vain pukeutuneena.

Vaikuttaa siltä, että Salo on nyt löytänyt poliisijoukkion, jota voisi käyttää useammassakin kirjassa. Sillä myös yksikön pomo Ilkka Kaasalainen vaikuttaa kiinnostavalta henkilöltä. Kiinnostavaa on myös Ilkan yksityiselämä, johon kirjan lopulla avautuu aivan uusia näkökulmia.

Kevätuhrissa kiinnostuin taas Pekka Salon henkilöistä. Joissain aiemmissa kirjoissa juonenkuljetus on noussut niin keskeiseksi asiaksi, että henkilökuvaus on jäänyt sivurooliin. Aiemmista kirjoista mieleeni on parhaiten jäänyt Salon ensimmäisen dekkarin työtön Bob Green, joka eli New Yorkin betoniviidakossa.

Ritvan dekkariarvostelut: