27 Elo 2007

Markku Pääskynen, Etanat (Tammi 2002)

Markku Pääskysen esikoiskirja ”Etanat” on tavallaan dekkari. Siinä kuvataan Göteborgissa tapahtunutta liikenneonnettomuutta ja siihen kytkeytyviä eriaikaisia tapahtumia. Vaikka aikaa kuluu tavallaan vain parin viikon verran, niin tosiasiallisesti kirjassa seulotaan aikaa moneen kertaan 1700-luvulta onnettomuusvuoteen 1992.

Onnettomuuden ensimmäinen uhri Niklas Sahlberg on vanhan ruotsalaisen suvun vesa, joten tämän tästä kirjailija luiskahtaa 1700-luvulle kuvailemaan tuolloin eläneiden Sahlbergien elämää. Paitsi sukunimi Sahlberg myös etunimi Niklas on periytynyt suvun miespuolisilla jäsenillä, joten 1700-luvullakin eli Niklas Sahlberg.

Markku Pääskynen pohtii kohtalon ja sattuman välisiä suhteita. Tietääkö ihminen ennakolta lähestyvän kuolemansa? Miten paljon hän itse asiassa voi vaikuttaa tuleviin tapahtumiin? Voiko millään tavalla? Voiko jostain merkeistä nähdä tai päätellä mitä tuleman pitää?

Sahlbergien suvun nykyisyyden ja historian lisäksi tarinaan ujuttautuu nykyajan huumekauppa ja sen kova maailma. Kaiken yllä ja alla kulkee myös rakkaustarina. Kirjan kertojalääkäri Johan Lippman on rakastunut Sandbergien tyttäreen Idaan ja seurailee tämän vaiheita.

Jollain tavalla tarina kuitenkin kirjan lopulla alkoi hajota, kun huumekauppiaat ja takaa-ajokohtaukset valloittivat pääosan. Ehkä tekijällä oli alun perin mielessä jotain aivan muuta, mutta sitten hän on vain joutunut tyytymään hieman tavanomaiseen loppuratkaisuun.

Oli miten oli, niin pidin enemmän kirjan alkupuolen pohdiskelevista jaksoista.

Markku Pääskysen teosten saatavuus Kymenlaakson kirjastoissa.

julkaistu Kaupunkilehti Seiskassa

Ritvan dekkariarvostelut: