Marja Aarnipuro, Surmamäen kirous. Crime Time 2021.

https://kyyti.finna.fi/Record/kyyti.1450107

Maalaiskylän vanhat ja uudemmatkin riidat esille

Marja Aarnipuro, Surmamäen kirous. Crime Time 2021.

Vaivaako sukupolvien takainen kirous Marja Aarnipuron toimittajasankarin Kaarina Riikosen mökkikylän lähitienoota? Vai minkä takia Kaarinan naapurin vanha isäntä murhataan? Joka tapauksessa Kaarinan pitää ruveta jutuntekoon, vaikka hän on juuri aloittanut kesälomansa. Kaarinaa ajaa jutun tutkintaan henkilökohtainen motiivi,  häntä pelottaa mökillään, hän haluaisi saada jutun mahdollisimman pian ratkaistua.

Kaarina pelkää henkensä edestä sekä juuri voitetun syöpänsä että mahdollisen murhaajan koputusten takia. Syöpähoidot ovat takanapäin ja voimat palaamassa, mutta koskaan ei voi tietää, mitä tulevaisuus siltä suunnalta tuo tullessaan. Niinpä hän tutkii itseään, kuuntelee ympäristöään ja säikkyy. Peloistaan huolimatta Kaarina syöksyy rohkeasti mukaan murhatutkimuksiin ja tulee jossain vaiheessa melkein ammutuksi.

Kaarinalla on aiempien juttujensa pohjalta yhteyksiä Helsingin seudun poliiseihin, jotka nyt tulevat käyttöön. Yhteydet ovat tarpeen, sillä Kaarinan pitää saada jutun päätutkijalta lausunto ennen kuin hän voi julkaista mitään. Muutenkin hänen pitää koko ajan pitää yhteyttä poliiseihin.

Murhattu Viljo Koistinen oli viime vuosinaan ärsyttänyt jääräpäisyydellään lähes kaikkia. Aiemmin järjestöissä, kunnanvaltuustossa ja jopa eduskunnassakin vaikuttanut Viljo oli vanhemmiten muuttunut kylän toimintojen esteeksi. Ruumiinavaus paljasti, että hänellä oli johonkin vaiheeseen edennyt altzheimer, mikä selittäisi miehen muuttumista.

Kylässä on Viljon aikaansaamia tieriitoja, rajariitoja, eläinriitoja ja ääniriitoja lähes joka suuntaan. Valituksia makaa byrokratian rattaissa, joten epäilyksenalaisia riittää. Murhatutkinnassa paljastuu kylän tunneilmapiiri, jossa olisi ollut surua ja kestämistä ilman Viljon aiheuttamia lisäongelmiakin. Myös Viljosta ja hänen perheestään paljastuu lisäsävyjä tutkinnan edetessä.      

Marja Aarnipuro kuljettaa tarinaa Kaarina Riikosen lisäksi myös päätutkija Anton Koivusen ja muidenkin poliisien sekä kyläläisten näkökulmasta. Kaikkitietävä kertoja voi hypätä milloin kenenkin nahkoihin ja kertoa tarinaa sieltä käsin. Pääroolissa ovat kuitenkin Kaarina Riikonen ja Anton Koivunen. Kaarinan ja Antonin välinen orastava säpinä tuo romantiikanpoikasta juhannusviikolle.

Viihdyin tämän kirjan parissa. Kyläyhteisö tuli sen kautta eläväksi ja juhannuksen odottelu todentuntuiseksi. Aarnipuro kuvaa henkilöitään niin läheltä, että heidän tilanteisiinsa pääsee sisälle. Kylästä ja sen asukkaista tulee lukijalle tuttuja.    

Ritva Sorvali

Ritvan dekkariarvostelut: