Keigo Higashino, Uskollinen naapuri. Punainen Silakka 2022.
Kouvolan Dekkaripäiviltä tarttui käteeni Keigo Higashinon dekkari Uskollinen naapuri. Se kuvaa murhamysteeriä ilmeisesti jossain Tokion esikaupungissa. Kuvatulla alueella on puistoja, siltoja, rappuja, kaksikerroksisia taloja ja laitapuolen kulkijoiden asuinalue erilaisine hökkeleineen. Alueelle pääsee metrolla eikä se muutenkaan tunnu olevan kaukana mistään. Lähes kaikilla lienee kuitenkin polkupyörä, ja pyörä näyttelee tarinassa muutenkin isoa roolia.
Keskiössä ovat äiti ja tytär Yasuko ja Misato Hanaoka ja heidän naapurinsa lukion matematiikan opettaja Ishigami. Pahiksena häärää Yasukon ex-aviomies Togashi, joka vainoaa entistä vaimoaan, haluaa palata tämän elätettäväksi, kerjää rahaa eikä anna entisen vaimonsa elää rauhassa.
Kirjan alussa Togashi vaanii taas Yasukoa, tulee tämän työpaikalle ja asunnolle, haluaa rahaa eikä suostu lähtemään. Mies kiusaa naiskaksikkoa siinä määrin, että nämä käyvät tähän käsiksi niin rajusti, että mies lopulta kuolee. Mitä ihmettä nyt?
Naapuri on kuullut kärhämän asuntoonsa seinän läpi. Järjestetään pikakokous. Pitääkö äidin ja tyttären ilmoittautua poliisille vai mitä tehdään? Päätetään, että ainakaan vielä ei ilmoiteta mitään. Naapuri Ishigami lupaa auttaa.
Mutta miten äiti ja tytär selviävät tekonsa kanssa? Miten he pärjäävät poliisien kanssa, miten yhteistyö naapurin kanssa jatkuu? Miten naapuri sulattaa sen, että äidin vanha ihailija ilmaantuu kuvioon? Nämä kysymykset olisivat kiinnostaneet minua kaikkein eniten, mutta loppupuolella kirja kuvaa enemmän poliisin työtä. Ja todella sitkeältä vaikuttaa Japanin poliisi.
Poliiseilla on yliopistossa yhteyshenkilö, joka tuntee naisten naapurin matemaatikko Ishigamin. Niinpä nämä miehet pohdiskelevat keskenään myös matemaattisia teorioita, joita lienee sovellettu myös juonen kiemuroihin, joissa riittääkin setvimistä. Uskomattomalta tuntuu, että naapuri Ishigami pystyi yhdessä illassa kehittämään kuvatun kiemuran.
Kiinnostavaa oli japanilaisen kaupunkimaisen elämäntyylin kuvaus. Vaikka kuvattu äiti kävi töissä ja elätti näin itsensä ja tyttärensä, vaikutti siltä, että vainoavan ex-miehen saaminen aisoihin oli mahdottomuus. Sitä oli yritetty vuosikausia. Naisen ainoa mahdollisuus päästä vainoajasta eroon oli murhata tämä.
Kirjan lopussa tilanteet muuttuvat tiuhaan tahtiin suuntaan jos toiseen. Uskottavalta tuntui äidin Yasukon päätös kaiken jälkeen.
Ritva Sorvali