Ihmepoika Leon opettaa harjoittelemaan, keskittymään

Ihmepoika Leon opettaa harjoittelemaan, keskittymään

Ihmepoika Leon opettaa harjoittelemaan, keskittymään

Jukka Behm, Ihmepoika Leon. Tammi 2023. Nuorten kirjallisuuden finlandiaehdokas 2023.

Ihmepoika Leon kertoo jalkapalloilusta. Leon on 13-vuotias englantilainen poika, joka on ilmeisesti pienestä pitäen harjoitellut jalkapalloa, pallon kesyttämistä. Hän ei päässyt nuorena mihinkään seuraan mukaan, mutta hän on harjoitellut yksin sekä lähikentällä ikämiesten kanssa. Yksi näistä ikämiehistä on kuvannut hänen harjoitteluaan ja laittanut videot nettiin. Sieltä Leon löydetään, ja hän pääsee Lontooseen harjoittelemaan maineikkaassa seurassa.

Paitsi jalkapalloa kirja kuvaa myös isän ja äidin etsintää. Leon on kasvanut sukulaisperheessä, äidin siskon perheessä. Leon kokee olevansa perheessä lapsipuolen asemassa ja lähtee innoissaan Lontooseen, jossa hänelle avautuu aivan uusi maailma. Kirja kuvaa Leonin elämää Lontoossa yhden vuoden ajan.

Ihailin Jukka Behmin jalkapallotietämystä. Termit, harjoittelutavat, pelaajien väliset keskinäiset kateudet, seurojen väliset pelit sekä taistelu hyvistä pelaajista, kaikki tuntui olevan kirjassa juuri niin kuin pitääkin. Ilmeisesti jalkapallo on Englannissa juuri noin tärkeää kuin Jukka Behm sen kuvaa olevan. Pelaajat, tuomarit ja yleisö muodostavat oman maailmansa, joka suorastaan kiehuu yli, kun ottelu on kiivaimmillaan. Otteluvideoita katsotaan myös jälkikäteen katsomasta päästyään ja tiettyjä tilanteita seulotaan yhä uudelleen.

Ihmepoika Leon on tavallaan myös eräänlainen dekkari. Isän ja äidin etsintä saa dekkarimaisia piirteitä. Toinen jännitysnäytelmä kehkeytyy kirjan lopulle, kun tietty miljardööri meinaa ostaa kuvatun seuran pelaajineen. Jännitystä saa aikaan myös isäpuoli, joka ponnahtaa parikin kertaa Lontooseen vaatimaan osuuksiaan pojan tienaamista rahoista. Jännityspuolella pidin erityisesti siitä, että jännitys säilyi viimeiselle sivulle asti, oikeastaan kuvattu tilanne jäi pyörimään lukijan päähän senkin jälkeen.

Jukka Behm pääsee murrosikäisten poikien nahkoihin, näiden tapaan puhua, olla ja elää. Kirjan päähenkilö Leon on ihmepoika monesta syystä. Yksi syy on se, että hän on joutunut pienestä lähtien taistelemaan paikastaan sekä perheessä että jalkapallomaailmassa. Hän on joutunut tekemään lähes kaiken yksin, harjoittelemaan harjoittelemasta päästyään.

Toivottavasti Ihmepoika Leon vinkkaa nykynuorille siitä, että mitään ei saavuta, ellei harjoittele, ellei keskity johonkin asiaan. Oletettavasti tämä on sellainen oppi, jolla nykyisin on käyttöä.

Ritva Sorvali

Ritva Sorvali

Vastaa